tinklaraštininkė, knygos “Keto Kodas” autorė Simona Laiconaitė dalinasi žiniomis apie keto mityba:
Ketogeninė yra tokia mityba, kurios energijos pagrindas – sveiki riebalai.
Laikantis ketogeninės mitybos yra vartojamas minimalus angliavandenių, vidutinis baltymų ir didelis sveikų riebalų kiekis. Pagal ketogeninės mitybos principus gaunamos energijos (t.y. kalorijų) proporcijos iš maistinių medžiagų yra tokios:
75-80 % energijos gaunama iš riebalų;
15-20 % energijos gaunama iš baltymų;
5 % energijos gaunama iš angliavandenių.
Toks maistinių medžiagų santykis reikalingas ketozės palaikymui. Ketozė – procesas, kurio metu organizme skaidomi riebalai paverčiami ketonais*, o šie tampa pirminiu energijos šaltiniu vietoje gliukozės. Ketozė – tai normali organizmo medžiagų apykaitos būsena, kuri maitinantis įprastai (valgant daug angliavandenių) pasiekiama tik badaujant, o praktikuojant ketogeninę mitybą (stipriai apribojus angliavandenių kiekį) – nuolat.
Angliavandeniai kelia cukraus kiekį kraujyje, skatina insulino išskyrimą ir užkerta kelią kelią ketonų gamybai kepenyse, nes yra skaidomi pagal visai kitus metabolinius principus. Dėl šios priežasties, maitinantis pagal ketogeninės mitybos principus, angliavandeniai yra nepageidaujami.
Tuo tarpu riebalai cukraus kiekio kraujyje nekelia, tad jie ketogeninei mitybai tinkami ir yra energijos pagrindas. Norint, kad organizmas funkcionuotų visavertiškai, svarbu gauti ir užtektiną baltymų kiekį, tačiau jei jų suvartojama per daug, vėlgi galima iššaukti ketozei priešingą procesą, todėl j reikia vartoti stabiliai, bet saikingai.
Įdomu tai, kad skiriasi maistinėse medžiagose esantis energijos kiekis – kaloringumas. Pavyzdžiui, viename baltymų ar angliavandenių grame yra apie 4 kcal, o viename riebalų grame – 9 kcal. Tai yra viena iš priežasčių, kodėl laikantis ketogeninės mitybos ir kasdien suvartojant užtektinai riebalų, sotumo jausmas išlieka visą dieną.
Būtent iš čia ir atsiranda ketogeninės mitybos paradoksas: sotūs būname su mažesniu kiekiu maisto, o kūno riebalai deginami valgant riebų maistą, kas, atrodo, turėtų prieštarauti tradicinėms mitybos dogmoms.
Visgi taip yra todėl, kad įpratinus kūną energijai naudoti riebalus ir tuo pat metu išlaikant suvartojamų kalorijų deficitą, pamažu deginame ne tik suvartojamus riebalus, bet ir tuos, kuriuos jau esame sukaupę kūne.
Daugiau apie ketogeninę ir mažaangliavandenę mitybą Simona rašo savo knygoje „Keto Kodas“. Ji – idealiai tinka pradedančiajam, tad jei svarstoma pradėti mažaangliavandenę ar ketogeninę mitybą arba tiesiog norint sumažinti suvartojamo cukraus kiekį, bet niekaip nepradedant, nes kyla daugybė klausimų.
**ketonai – bioproduktai, susidarantys kepenims skaidant riebalus; jie yra daug efektyvesnis energijos šaltinis už cukrų.
MŪSŲ ŠŪKIS:
Su „Keto lengvai“, keto laikytis lengva!